Основними причинами спалахів кишкових інфекцій є залучення до приготування страв випадкових осіб, які не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, а також порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму тощо.
Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, кондитерські вироби, які готуються "із запасом", що призводить до накопичення у продуктах збудників інфекційних захворювань.
За останні роки в Україні та і в нашій області значно загострилася ситуація з захворюванням населення на ботулізм. Причиною захворювання найчастіше стає вживання в'яленої риби, м'ясних, овочевих та грибних консервів. Ботулізм – це отруєння, що спричиняється вживанням їжі, в якій є сильно діюча отрута ботулінусу. Спороносна паличка –ботулінус- створює дуже стійкі спори, що можуть витримувати нагрівання до 100 град.С протягом 20 хвилин. Потрапивши в продукти, спори проростають і при відсутності повітря виділяють отруту 0,035 мг якої достатньо, щоб людина померла. Причиною захворювання можуть бути баночні консерви, особливо домашні, що готуються при недостатній стерилізації, шинка, ковбаси, риба при порушенні технології приготування та умов зберігання. Основними ознаками появи хвороби є: двоїння або сітка в очах, головний біль, нестійка хода, потім втрата голосу, параліч повік, забруднення ковтання, мови. Якщо своєчасно не почати лікування, параліч дихання може швидко призвести до смерті.
З метою профілактики кишкових інфекційних захворювань, ботулізму та харчових отруєнь необхідно дотримуватися наступні заходи профілактики:
Треба пам’ятати, що тільки чітке дотримання гігієнічних правил та вимог дасть можливість уникнути харчового отруєння та зараження кишковими інфекціями.
Дотримуючись цих порад ви збережете своє здоров'я та здоров'я своїх близьких.